Monday, August 27, 2007

Palmses Siimul ja teistel külas


Nädal tagasi sai ette võetud järjekordne külaskäik Palmsesse Siimu ja tema vanemate talusse, et lapsed saaksid omavahel mängida ja et saaks veel arvatavasti peatselt lõppema hakkavat suve nautida. Seekordsed tegevused sealmail olid järgmised:


  • Batuudil hüppamine. Seda sai seekord eriti ohtralt tehtud. Mia ja Siim vedasid korduvalt k6psu endaga batuudile kaasa ning hüppasid seal kõik koos käest kinni sünkroonis väga pikka aega.

  • Vana talumaja renoveerimise käigus ühe toa põranda lammutamine. K6ps koos Siimu issiga tegid üksjagu tööd. Kõps polnudki väga ammu ehitustööga tegelenud. Kõigepealt võtsid mehed lahti seal toas viimased põrandalauad ning tõstsid need üles laka peale. Seejärel lammutasid vana ahju aluse, kühveldasid välja põranda all soojenduseks olnud saepuru, võtsid ära saepuru all olnud lauad, eemaldasid põranda tugitalad ning lõpuks kaevasid välja suurema osa põranda all vundamendi vahel olnud mullast. Sinna pidavat hiljem liiv pandama, asendatama kõige alumised pisut riknenud seinapalgid ning ehitatama uus põrand tänapäevasemate isolatsioonimaterjalidega. Siim koos naistega, st. Siimu emme, Triinu ja Miaga, olid ka samal ajal tublid ja värvisid kuuri seina.

  • Grill. Aga mis siis muud, kui ilm veel ilus selge ja suve pole enam teab kui kauaks jäänud?

  • Saun. Nagu ikka taludes kombeks, korralik maasaun puuküttega. Kui selline variant kusagil seltskonnas juba välja pakutakse, siis k6ps on enam-vähem kindlalt käsi. Pealegi veel töötegemise järel.

  • Õhtulõke ja tähtede vaatamine. Sauna vahele sai lõkke ääres istutud ja pisut juttu jõmisetud. Kui päris öö oli kätte jõudnud, lõke juba kustuma hakkas ning teised juba magama läinud, siis k6ps veel tükk aega lesis lõkke juures maas ja vaatas tähistaevast. Küll oli ikka palju tähti! Mõned liikuvad tähed ka. K6psu on tähed alati paelunud. Need on mingid müstiliselt kauged ja kättesaamatud asjad, mille üle targad mehed ja naised teoretiseerivad. Ometi igaüks näeb, et nad on olemas, ja saab aru, et seal peab midagi huvitavat toimuma.




Järgmisel päeval koduteele asudes sai veel käidud Viitna järves suplemas ning Viitna kõrtsis söömas. Viimases polnud k6ps kunagi varem käinud. Seal oli päris huvitav sisutus: oherdid, kaelkoogud, koodid kõik seinal ja puha.



Sellest üritusest paraku pilte pole, aga ta jäi muidu meelde kui väga tore üritus. Õnneks peale seda suvi siiski veel ei lõppenud.

No comments: