Sunday, August 9, 2009

Kuidas k6ps Madonna ära nägi


Madonna fänn on k6psu peres põhiliselt Triinu. K6ps ise ei tea Madonnast suurt miskit muud, kui et pidavat üks väga suur staar ja seltskonnaajakirjanduse lemmik olema. Aga otsus sai tehtud, et sinna me läheme. Esiteks, k6ps on alati nõus koos Triinuga minema ükskõik kuhu. Teiseks, k6ps tahtis näha, millega tuleb välja staar, kes ei tohiks saada endale lubada mitte midagi keskpärast. Sestap ostis k6ps juba pool aastat varem interneti vahendusel kaks piletit, mis maksid kokku 1890 EEK. See on päris kindlasti kõikide aegade kõige kallim pilet, mille eest k6ps on üldse maksnud (mis ei sisalda toitlustust, transporti, ööbimist vms.).



Lauluväljaku ala oli küllaltki tihedalt rahvast täis. Laulukaare alla oli ehitatud lava, selle ümber püstituatud meeletu heli- ja show tehnika -- arvukad suured kõlarid, ekraanid ja palju muud. Staar sõidutati lavale ning show hakkas pihta. Laval liikusid nii tantsijad kui ka mingid kastid, millele oli kinnitatud ekraanid, mis näitasid osa showst. Ega keset lauluväljaku ala seistes polnud staari ennast eriti näha, detaile sai näha ikkagi vaid ekraanide vahendusel. Show käis, koos väikese vaheajaga, ühe jutiga lõpuni välja. Lisalugu vms. ei tulnud. Igale laulule oli pandud korralik tümakas taha ning laulja hääl oli tehniliselt nii ära timmitud, et see kõlas peaaegu steriilsena ükskõik kus kohas lauluväljaku kandis. Ekraanidel oli pilt piinlikult selge ning värvid nii intensiivsed, et lausa kargasid silma.



Sellise show tegemiseks töötavad tõenäoliselt sajad (kui mitte tuhanded) kõrgepalgaliselt spetsialistid, kes tunnevad peensusteni neid suuri musti kaste seal lavanurgas, tööriistu millega luua näkkukäratavaid animatsioone, neid rohelisi lasereid mis muusika taktis õhku kujundeid joonistavad jne. Turundusosakond teeb kõigepealt põhjaliku uuringu, püüdmaks välja selgitada, milline tümakas täpselt keskmisele inimesele kõige rohkem muljet avaldab ja millised animatsioonid kõige intensiivsemalt näkku käratavad. Muuhulgas ka nende uuringute tulemustest lähtuvalt timmivad need spetsalistid oma töid. Nende töö on tulemuslik, kui neil on õnnestunud luua perfektselt näkkukäratav animatsioon või saavutada steriilselt müravaba ja täpselt õige tümakas, mis ka lavast mitmesaja meetri kaugusel seisval inimesel luud värisema paneb. Seda oskavad ainult parimad oma ala spetsialistid. Lisaks töötab seal kindlasti veel sadu (kui mitte tuhandeid), kes kõike seda planeerivad, juhivad, administreerivad, korraldavad, konsulteerivad ning kõigest sellest (kaasa arvatud planeerimisest, juhtimisest jne) aruandeid genereerivad.



Kokkuvõtteks võib öelda, et mis seal ikka, k6ps nägi sellise meeletu super-hüper-kommerts-show kah ära. Mitmed lood olid tegelikult päris head ja mitmed videoklipid ka. Aga vahetut ehedat elamust eriti ei olnud (võibolla oli seda neil, kes ostsid veel poole kallima pileti ja said sellega päris lava ette?). Seega sai näiteks Viljandi folk k6psu käest tunduvalt kõrgemad punktid kui Madonna. Enam-vähem sama arvas ka Triinu.

No comments: