Wednesday, September 26, 2007

Tartu Rattamaraton ja Nelikürituse kokkuvõte


Nädal tagasi käis k6ps järgjekordset Tartu Rattamaratoni sõitmas. Seekord oli tegemist kümnenda juubeliüritusega, k6psu jaoks aga oli see üheksas. Kõige esimesele rattamaratonile 1998-ndal aastal ei õnnestunud k6psul minna. Peale seda on k6ps aga üheksa aastat järjest alati stardis olnud nagu viis kopikat ja alati finishis ka. Kõik need üheksa ratta markeeringuklepsu on ilusasti k6psu rattaraamil reas alles ka. K6ps ei ole vahepeal ratast vahetanud. Õigemini on küll, k6ps on oma ratta vahepeal korduvalt ümber ehitanud ja komponente välja vahetanud, raam on enam-vähem ainus asi, mis on samaks jäänud.



Juubeliürituse rada oli käesolevale aastale kohaselt märg ja mudane, ilm aga vahelduva pilvisusega ja kaunikesti tuuline. Seetõttu oli sõita tunduvalt raskem kui eelmisel aastal kuivaga. Palju oli selliseid kohti, kus tuli mudas nikerdades õige tee leida ja mitte ratta pealt maha astuda. Päris mitmest tõusust läks k6ps ka jala üles, erinevalt eelmisest aastast. Eks k6psu rattavorm oli ka seekord kesisem kui mullu. Raja esimese kolmandikuga sõitis k6ps endal jalad kinni, ehk siis sai haamri, ja peale seda muutus edasiliikumine üsna vaevaliseks, milliseks ta jäi üldiselt lõpuni. Ei aidanud ei venitused, söömine, ega ka kerge puhkus -- kui ikka pole piisavalt rattaga sõitnud, siis ei ole midagi teha.



Tulemus 5:27:56.6 ja 2204. koht räägivad ise enda eest. K6ps kaotas oma eelmise aasta tulemusele (4:43:45.8 ja 2153. koht) oma kolmveerand tunniga. Sellest ehk vast ainult 20 min. oli raskemast rajast tingitud, ülejäänu ilmselt kehvemast vormist. Seda kinnitab asjaolu, et ka mitmed k6psu sõbrad kaotasid oma eelmise aasta tulemusele 20-30 min., kuid enam-vähem säilitasid koha või koguni parandasid seda.



Kogu Tartu Neliküritus jäi k6psul sel hooajal kesiseks - 373. koht 415-st. Suusamaraton läks keerulistes lumeoludes ebaõnnestunud määrimise nahka ja võibolla ka veel nädal varem toimunud avatud raja sõidust (mille k6ps tervenisti läbis) ebapiisava taastumise nahka. Jooksumaratoni erakordselt tagasihoidlik tulemus tuli kas kerge haiguse või/ja mõningase ületreenituse tõttu - k6ps jooksis pikka aega enne jooksumaratoni iga nädal küllaltki pikki distantse.



Aga sekka positiivseid meenutusi ka: esiteks, Mia läbis sel aastal esimest korda edukalt Mini Nelikürituse 3-4 aastaste vanuseklassis ja teda ootab selle eest väike meene. Teiseks, Tartu Rulluisumaratoni tulemusega võis k6ps sel aastal täitsa rahule jääda. K6ps kavatseb rulluisutreeningutega jätkata ning ootab aega, mil neliküritusest saab viisiküritus. Siis proovib k6ps saada kohta esimese 100 seas. Seniks aga tuleb panna oluline rõhk rattatreeningutele, sest paistab, et järgmisel aastal veel viisiküritust ei tehta.



Nüüd siis jääb sel hooajal teha veel viimane XDream nädala pärast Moostes ja võibolla ka pulli pärast üks kergejõustiku kümnevõistlus sõprade ringis. Siis tuleb mõningane puhkus kehalisest aktiivsusest, mille jooksul tuleb seada eesmärgid ja teha plaanid järgmiseks hooajaks.

No comments: