Monday, November 30, 2009

Miks k6ps vahetevahel kõrge kontsaga käib


Oot misasja, kas siis MEESTERAHVAS käib ka KÕRGE KONTSAGA?? Sellist asja küll olemas ei ole.



On olemas. Kõrgetes kontsades ei ole midagi sellist, mis neid põhimõtteliselt ainult naistele võimalikuks teevad. On see olnud meeste seas varemgi trendikas. Aadlimehed käisid küllaltki kõrge kontsaga 17. sajandil. Viimati aga oli selline trend 1970-tel, platformkingade aegu, mil mehedki käisid suurte laiade kontsadega. Üksikud disainerid teevad meestele kõrge kontsaga kingi tänapäevalgi, näiteks:


  • Yves Saint Laurent-i "Johnny" saapad 6-7cm kontsaga -- on juba paar aastat valikus olnud, pidavat hästi head ja mugavad olema, nendest tuleb igal hooajal uusi variante

  • John Fluevog-i saapad 6-7cm kontsaga

  • Ühed hiinakad, 10cm kontsaga, pidavat kah suht head olema

  • Archie Eyebrows -- terve valik 6cm kontsaga meestekingi ja -saapaid

  • Rick Owens-ilt viimasel paaril-kolmel hooajal mitu varianti saapaid. Näiteks need 10cm. kiilkontsaga meeste poolsaapad kevad-suvi'2010 kollektsioonist.

  • Gianni Barbato kevad-suvi'2010 meestekollektsioonis (mis on k6psu arvates muidu ka erakordselt äge) on mõned 6-7 cm. kontsaga mudelid.

  • Mitmed USA või Mehhiko kauboi-stiilis saabaste disainerid pakuvad 7-8cm. kontsaga variante meestele (see stiil aga k6psule eriti ei istu).


K6ps katsetabki, kas on võimalik ühildada selliseid jalanõusid meheliku riietusega ning hea välja näha. Paistab, et on ikka.



Aga MIKS k6ps käib vahetevahel kõrge kontsaga?




  • Meeldib. Kõrge kontsaga (üldse eriliste ja moodsate jalanõudega) on paganama äge käia! On selline kiiks, kirg, harrastus, sõltuvus või misiganes. See on vist piisavalt hea põhjus. Miks mõned inimesed sõidavad vahetevahel Ferrari, Bentley või Lotusega, kuigi need on ebapraktilised ja kallid autod? Kingad on tegelikult (võrreldes näiteks tugitoolispordi-, kasiino-, alkoholi-, tubaka-, autodega kihutamise vms. tuntumate kirgedega) päris hea kirg -- jätkusuutlik, mitte eriti ebatervislik, mitte kellelegi kahjulik, odavam kui autod ja mootorrattad jms. ning üldiselt atraktiisemaks tegev.

  • See aitab k6psul pisut leevendada üht istuvast tööst tulenevat probleemi alaseljas, mis aeg-ajalt ligi hiilib (hoolimata mõningasest sporditegemisest ning massaazist). Siit tuligi k6ps üldse mõttele ise katsetada kõrge kontsaga käimist.

  • Parandab k6psul rühti ja kõnnakut, aidates vältida kalduvust teha liiga pikki ja lohakaid samme ning lasta selg küüru. Kõrge kontsaga kingad ei luba lohakalt käia.

  • K6psule üldse ei meeldi see, et pakutavad meestekingad on pea igal pool enam-vähem ühesugused, liiga klassikalised, vaimuvaesed või lihtsalt igavad. Meeste mood oleks nagu surutud küllaltki kitsastesse raamidesse, samas kui naistele on peaaegu kõik "lubatud". Selle vastu avaldab k6ps väikest protesti kõrgete kontsade kandmise läbi.

  • Ilusatest kingadest leiab mahti rõõmu tunda ka väga kiire elutempo juures, nagu k6psul parasjagu on. Selle harrastusega tegelemiseks ei pea eraldi palju aega varuma. Tööl, koolis, poes, teatris jms. kohtades tuleb ju nagunii vähemalt pisut jalutada.

  • K6ps usub et "mehe" ja "naise" stereotüüpi ei ole mõtet liiga rangelt võtta -- individuaalsed erinevused inimeste vahel on alati palju olulisemad ja huvitavamad kui soostereotüüpsed erinevused. K6ps usub ka põhimõtteliselt meeste ja naiste võrdsusse. Sestap püüab k6ps panustada kodule, lastele ja paarisuhtele sama palju kui abikaasa ning aitab abikaasal karjääri teha. Sellise neofeministliku maailmavaatega aga ei sobi, et vahvate kingade kandmise lõbu ainult ühele sugupoolele jääb :)




Mida teised inimesed sellest arvavad?



Üldiselt hästi. Mitmed on algul hetkeks mõnevõrra üllatunud, aga hiljem, olles pisut järele mõelnud, leiavad, et see on päris lahe idee, et miks mitte. Eriti tundub see meeldivat (ärksama vaimuga) naistele :) Paar küllaltki moeteadlikku naisterahvast on lausa paduvaimustusse sattunud, et olla äge stiil ja et on Eestiski mehi kes ei karda teistest erineda. Paljud ei arva eriti midagi (või jätavad oma arvamuse endateada). Mitmed küsivad praktilise loomuga küsimusi, et kas on mugav ka, kas auto juhtimisel ei sega, jne. Mõned üksikud aga tunduvad isegi inspiratsiooni saavat, et hakata endalegi rohkem mitteklassikalisi jalanõusi vaatama. Midagi negatiivset pole küll seni keegi vihjanud.



Mees, kes kõrge kontsaga käib, vist päris normis ei ole. Homo või midagi sellist. Mehed ei käi ju kõrge kontsaga.



See on ilmselt umbes sama tark arvamus kui: "Naine, kes kannab miniseelikut, vist päris normis ei ole. Prostituut või midagi sellist." ja "Naised ei sõida ju mootorrattaga ega tegele langevarjuhüpetega". K6ps on muide 100% hetero. Lisaks teab k6ps tervelt KAHTE väga toredat ja ilusat naisterahvast, kes tegelevad mootorrattasõiduga JA langevarjuhüpetega :) Ja homode vastu pole ka k6psul üldse mitte midagi.



Kuskohast k6ps selliseid kingi saab?



Sellega on miskipärast on nii, et kingadisaineritel, -kaupmeestel, moeajakirjanikel ja väljaannetel jne. läheb u. 95% aurust ikka naistekingade peale. Naistel tundub olevat tohutu valik erineva värvi-, lõike-, kontsa kõrguse ja kujuga jne. jalanõusid (kuigi k6ps on kuulnud ka mõnda naist väitvat, et ei leia endale sobivaid kingi). Meestemood oleks justkui valitseva massimeedia ja -tootmise silmis kolmandajärguline. Ägedaid meestekingi, ükskõik kas kontsaga või ilma, trehvab siin ilmas kahjuks (või õnneks) äärmiselt harva. On sellsed variandid:


  • otsida antiigiäridest näiteks 70-datel-80-datel tehtut -- siis oli meestekingade disain justkui vähem vaimuvaene (või tundub see ainult tagantjärele nii). Näiteks SIIN pakutakse päris lahedaid 70-date platvormkingi (enamasti mitte liiga kõrge platvormiga).

  • disainida ise ja lasta käsitööna valmistada -- seda varianti pole k6ps veel proovinud, aga mitmed disainiideed on tal küll mõttes.

  • otsida naistekingade seast — õnneks leiab sealt hoolikal otsimisel ka väga mehelikke kingi - kui muidugi õiget suurust on (ja tavaliselt ei ole).

  • vaadata midagi tippdisdainerite repertuaarist hinnaga umbes 10000 EEK/paar — ja ka selles seltskonnas on vähe neid, kes midagi mitteklassikalist, erilise kiiksuga ja siiski mehelikku aeg-ajalt teha mõistavad (noodsamad eelpoolmainitud YSL, Owens ja Barbato). K6ige kallimad jalanõud, mis k6ps seni ostnud on, maksid u. 4000 EEK. See on juba selline korraliku "Lexuse" hinnaklass, aga k6ps mõtleb, et korra elus võiks ju ka ühe "Ferrari" osta, näiteks ülikooli lõpetamise puhul. Ja abikaasale ka tema "Ferrari" -- Christian Louboutin -- näiteks doktorantuuri lõpetamise, kümnenda pulma-aastapäeva või kolmanda lapse sünni puhul (kui see peaks kunagi juhtuma) :)




Kuidas siis on, kas on normaalne ja mugav käia?



Üldiselt jah. Üllatavalt ruttu harjub ära. On mugav -- kõps on päris mitu korda tublisti rohkem kui 10 tundi järjest kontsadel olnud, seejuures üksjagu jala käinud ja pole mingeid probleeme. Tõsi küll, kõpsu kingad on laia ümara ninaga ning laia kontsaga. Võibolla terava ninaga ja peenikese tikk-kontsaga (nagu mitmed daamid käivad) oleks hoopis teine asi.



Kas k6psul on muid vahvaid jalanõusid ka peale kontsade?



Absoluutselt: punased ketsid, puukotad, helerohelised Hugo Boss-i plätud, eriti kõrge säärega teksariidest Converse All Stars ketsid, puhasvalged klassikalised meestekingad, Crocks-id jne.



Kas k6psu ülejäänud välimus kingade kõrval liiga tagasihoidlik ei ole?



Aeg-ajalt vist kipub olema jah. Moekad kingad nõuavad, et kogu välimus oleks tasakaalustatult moekas. Sestap kannab k6ps vahel ka muid huvitavaid riideid ja aksessuaare -- musta-valgekirju mantel, vanaisa 1960-dest pärit nahkportfell, tumepunase-tumeroheliseruuduline vihmavari, erilisemad prillid ja päikseprillid jne. Torukübar on veel katsetamata :)

Kuidas k6ps ja Mia olid pokud


Eile läks k6ps lastega Pokumaale. Triinu jäi üksi Tartusse oma ema juurde, kasutamaks head võimalust segamatult oma doktoritööd edasi kirjutada. Ott tuli ka kaasa, seega oli k6ps lausa kolme lapsega.



Võromaa suurte hämarate laante vahel sadas kerget vihma. Lund ei olnud, külm ka eriti ei olnud. Puud olid raagus. Valget aega vähevõitu. Metsaalune oli kaetud märgade ühtlaselt tumepruunide lehtedega nii, et kohati kadus rada nende alla ära.



Aga kaks matkarada tegi k6ps selliselt lastega läbi -- matkamängu raja ning väikese taimeõpperaja.





Matkamängurajal olid suured lapsed tublid. Seal tuli otsida looduslikke objekte, mis mõningase fantaasia rakendamisel paistavad kui kamm, sipelgate kaarsild, krokodill, harf jne. Ott luges samme ja koos Miaga leidsid nad üsna kerge vaevaga üles otsitavad objektid ning nende juures olevad puupakud, mille sisse oli kirjutatud sammude arv järgmise objektini ning selle kirjeldus. Pia aga väsis varsti metsa all tatsamisest ning k6ps tõstis ta oma seljakott-matkatooli. Seal oli ta omadega üsna rahul. Päris pokusid k6ps ja lapsed aga ei silmanud. Ainult selliseid pisikesi ja kollaseid oli näha. Ju nad siis olid läinud külma, märja ja pimeda eest mõneks ajaks kuhugi hubasemasse kohta.



Pärast, pimeduse saabudes, astus k6ps lastega läbi ka Pokumaa külastuskeskusest. Omapärase kujundusega naturaalses puumajas oli hubane ja mõnus olla. Seal sai panna selga pokukostüümi ning seejärel võtta ette majas väike ringkäik. Ott miskipärast ei tahtnud pokukostüümi ja Pia suurust ei olnud saadaval, seega olid seekord pokud ainult k6ps ja Mia.






K6ps avastas, et poku, st. mätas, ei ole tegelikult väga lihtne olla -- peakate on raskevõitu ja "juuksed" kupuvad silmadele ette tulema nagu kardinad. Aga eks see on ainult inimestel nii. Pokudel endil näis poku olla olevat vägagi lihtne ja lõbus.



Kõigepealt juhatati keldrisse, kus oli välja pandud näitus Edgar Valteri loomingust. Seal oli nii kunstniku kujundatud raamatud (küll oli palju lasteraamatuid, enamus nendest k6psle oma lapsepõlvest tuttavad ning paljud Mialegi juba unejutuks ära loetud) ja suuri illustratsioone kui ka kunstnikust endast tehtud fotosid ja skulptuure. Silma ei hakanud aga ühtki ajakirja "Pikker" numbrit, mille veergudelt k6ps mäletab Edgar Valteri karikatuure 1980-test aastatest.



Eriti meeldisid k6psule aga Edgar Valteri maalid. Need oli kuidagi sellistes mõnusates naturaalsetes toonides, nii et neid oli väga hea vaadata. Kolm last aga k6psul kaua maalikunsti nautida muidugi ei lasknud -- tuli suunduda hoopis läbi madala käigu üles mängu- ja meisterdamise tuppa.



Seal sai Mia jälle korralikult tegeleda oma praeguse aja meelistegevusega -- meisterdamise ja joonistamisega.






Pia jälle enda omaga -- ringi hängimise, igasuguste asjade korduvalt läbi uurimise ja järgi proovimise, ning kõikide inimestega suhtlemisega.






Pakuti ka väga häid iseküpsetatud piparkooke -- esimesi sel jõuluhooajal. Pia sõi piparkoogil ilma pikemalt mõtlemata glasuuri pealt ära ning andis ülejäänu k6psule.