Wednesday, February 11, 2009

Kuidas rähnid k6psul külas käivad


Ükskord talve alguses pani k6ps tähele, et tema maja ees olevaist vanadest tammepuudest kõige esimese alla on miskipärast paar kuusekäbi sattunud. Mida aeg edasi, seda rohkem neid sinna tekkis. Praeguseks on terve tamme alune korralike kuusekäbisid täis. No kuidas saavad tamme alla kuusekäbid kukkuda?? Seletus lihtne -- üks rähn-poiss oli sinna tamme otsa omale sepikoja teinud. Tegemist tõenäoliselt suur-kirjurähni liiki kuuluva isendiga. Toob eemalt kuusikust hea lopsaka käbi, lendab tamme otsa alati samasse kohta, pistab käbi mingisse lõhesse kinni, tuuseldab läbi, viskab alla ja lendab uut otsima (keegi kusagil väitis, et enne toovat uue, siis üritavat vana alla visata selliselt, et samal ajal uus ka alla ei kuku, aga sellist käitumist pole k6ps tähele pannud).



Eila omiku aga, kui k6ps õue astus, kostus üle terve küla vali "kjõõks kjõõks kjõõks" või midagi sellist. K6ps vahtis siis ringi ja avastas naabrimehe saare otsas suure nõgikikka e. musträhni.



Vaat selliseid tegelasi võib kohata k6psu majapidamise lähistel, lisaks söögimaja külastavatele tihastele ja puukoristajatele.

No comments: