Sunday, February 8, 2009

Kuidas k6ps käis Tartu Maratoni rada katsumas


Eile käis k6ps koos Black Pole rahvaga Tartu Maratoni rada katsumas. See tähedab, et k6ps pani juba teist nädalavahetust peale kaheaastast pausi suusad alla. Plaan oli suusatamist jälle meelde tuletada, Paluni välja sõita, madalal pulsil pikem põhivastupidavustrenn kirja saada ning maratonirajaga tutvus teha.



Ilm oli sulavõitu ja rajapõhi märjavõitu ning muti- või kelleiganesmullahunnikuid oli kohati raja põhjast väljas, eriti raja algusepoole. Õhutermomeeter näitas +2 kraadi. Seega läks pidamiseks alla +2 - +10 märja lume kliister. Pidama aga hakkas see alles siis, kui k6ps rajal teisel kilomeetril seda veel teise kihi ka peale pani. Tahtis küll hoolikat tõuget saada, aga pidas. Isegi jäistes kohtades pidas, ja vaata et pareminigi kui lumisema põhjaga suusajäljes.



Libisemine seevastu polnud kiita. K6ps pidi laugjamatel laskumistel ka kõigest jõust keppidele suruma, et suusad natukenegi edasi läheksid ja keha kippus suuskades ette minema, olles harjunud, et suusad peaksid kohe järele tulema. (Olgu mainitud veel asjaolu, et k6ps hommikul sisse magas pärast eelmise õhtu kõva sauna, ja kui sõbard juba aia taga ootasid, ei jõudnud k6ps enam libisemismääret suusa alla panna :)). Õnneks paistis, et kellelgi teisel eriti paremini ka ei libise.



Aga see keppidega kõvasti surumine päädis loomulikult sellega, et k6ps ühe kepi pooleks surus umbes raja viiendal kilomeetril, enne kiiremat laskumist Hobustemäe poole. Niisiis suusatas k6ps ühe kepiga starti tagasi, sealt jooksis Otepää Hawaii Express-i poodi ja ostis uued suusakepid ning seejärel jooksis taas suusastaadionile ja startis uuesti. Uute keppidega oli tore sõita küll (need said natuke õigema pikkusega) aga sõbrad olid juba liiga kaugel ees ning k6psul polnud mõtet enam Paluni sõita -- sõbrad oleks pidanud teda seal siis päris kaua ootama, et jälle kõik koos autoga Otepääle tagasi sõita. Seega otsustas k6ps hoopis Otepää-kandis püsida, sõitis veel paar korda Hobustemäeni ja tagasi ning tegi väikese tiiru Tehvandil mingil kaugemale ulatuval ringil, kus ta aga eriti kaugele ei jõudnud sest sõbrad hakkasid juba tagasi jõudma.



Kilomeetreid kogunes selliselt u. 40-ringis, aga täpselt ei tea, sest k6psu kiirusanduri patareid said loomulikult üsna alguses kohe tühjaks. Pärast väike pesemine ja söök Tehvandi suusakeskuses ning koju tagasi. Täna k6psul jalad valutavad ka pisut. Ega see suusatamine nii lihte olegi. Aga nädala pärast on juba 38. Tartu Maraton, kus k6ps ka kirjas on, vist juba 12-ndat korda kui arvestada ka neid kordi, mil sõit on hapude lumeolude tõttu ära jäänud. Plaanis on jällegi rahulikus tempos vastu pidada ja ajast mitte eriti hoolida, sest mis sa seal ikka kihutad kui enne maratoni vaevalt paar korda suuska proovinud oled :)

No comments: